Odkwaszanie organizmu domowymi sposobami? Tak, to możliwe!

4/27

Coraz więcej osób zmaga się na co dzień z przewlekłym złym samopoczuciem i brakiem sił witalnych. Zaczynamy szukać przyczyny i rozwiązania tego problemu. Często robimy analizę krwi i moczu, ale jeśli okazuje się, że nasze wyniki mieszczą się w normie, a samopoczucie nadal pozostawia wiele do życzenia, warto przyjrzeć się szczegółowo równowadze kwasowo-zasadowej, czyli jednemu z najważniejszych mechanizmów naszego ciała. Równowaga kwasowo-zasadowa jest bazą odpowiedniego przebiegu procesów życiowych i niezbędnym czynnikiem do zachowania zdrowia. Pogorszenie równowagi kwasowo-zasadowej prowadzi do kryzysów, które nieleczone prowadzą do schorzeń przewlekłych, takich jak reumatyzm, zawały serca, nowotwory, migreny, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie woreczka żółciowego, dna moczanowa i wiele innych. Powodem tych dolegliwości jest właśnie nadmierne zakwaszenie organizmu, które występuje nie tylko w zaawansowanych okresach choroby, lecz także już wtedy, gdy dokuczają nam częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy doskwiera zgaga, biegunka lub inne dolegliwości trawienne.  Z pomocą przychodzą nam naturalne domowe sposoby, które mogą najskuteczniej odkwasić organizm i uwolnić nas od wielu uciążliwych dolegliwości. Podpowiadamy, w jaki sposób odkwasić organizm w domowym zaciszu.

Odkwaszanie organizmu cytryną, czyli magiczna moc witaminy C w walce ze złym samopoczuciem!

Coraz więcej osób przekonuje się do faktu, że cytryna to najlepszy sposób na oczyszczenie, ale także odkwaszenie organizmu. Owoce cytrusowe efektywnie eliminują kwasy, które wnikają do organizmu z zanieczyszczonego środowiska poprzez nasz układ oddechowy lub powstają w wyniku nieodpowiedniej diety oraz zaburzeń metabolizmu. Wystarczy pić regularnie wodę z cytryną w ciągu dnia, a zakwaszanie organizmu zostanie zredukowane w bardzo szybkim tempie.  Dodatkowo, cytryna wykazuje przeciwkwasowe działanie również w przypadku takich problemów zdrowotnych, jak refluks żołądka, niestrawność, zgaga, owrzodzenie oraz zapalenie tkanek.

Soda oczyszczona – idealnie oczyszcza zakwaszony organizm!

Równowaga kwasowo-zasadowa jest konieczna, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował i skuteznie eliminował toksyny, a także odpowiednio przyswajał najlepsze składniki odżywcze.
Soda oczyszczona dobrze sprawdza się w odkwaszaniu naszego organizmu, ponieważ neutralizuje kwasy i jest idealną receptą na redukcję problemów trawiennych. Aby pozbyć się uciążliwych dolegliwości spowodowanych przez nadmierne kwasy żołądkowe, należy rozcieńczyć pół łyżeczki sody oczyszczonej w szklance wody, a tak uzyskaną miksturę pić po każdym posiłku.

Co jeść podczas terapii odkwaszającej organizm?

Jadłospis powinien być urozmaicony szczególnie w warzywa gotowane na parze. Niektóre warzywa, takie jak ziemniaki lub buraki, należy przygotowywać w łupinach.W terapii odkwaszającej możemy jeść wszystkie warzywa, ale przede wszystkim zaleca się spożywanie marchewki, pietruszki, selera, kalafiora, kapusty, pora i cukinii.

Zaleca się używanie dużej ilości ziół jako przypraw, ,,zieleniny’’ i soli morskiej.

Bardzo ważne jest spożywanie nasion słonecznika i dyni, migdałów, orzechów oraz suszonych owoców. Aby skutecznie odkwasić organizm, powinniśmy jeść również owoce, ale najlepiej gotowane na parze jabłka, gruszki z dodatkiem cynamonu. Warto podkreślić, że owoce powinniśmy spożywać przed warzywami.
Bardzo pomocne w skuteczny odkwaszeniu organizmu są zioła, takie jak mięta, rumianek i koper włoski, zakwas buraczany, soki owocowe, warzywne oraz wywary warzywne, które należy pić przed jedzeniem albo między posiłkami.